The chapters of my life......






..........Hi there!! thanks for visiting my blog. ..........I wanted to start a blog for a long ..........time ago but due to my busy ..........schedule(i guess), i was unable to do ..........so. Thanks to my IT for Managers ..........lecturer giving the blog creation as ..........assignment :)

Viewer no:

dan lagii..

Friday, September 16, 2011


Vietnam dan Cambodia, July, 2011


Vietnam


Cadangan nk ke Vietnam ni da buat since last year.. Now everyone can fly right.. (motto Air Asia)..hehe nk murah kena la plan awal2 dapat la promo sikit.. kali ni punya trip ada keseronokan yg lain pulak.. enjoy la dapat jalan2 dengan sedara2 dekat.. dan paling important ni macam trip redah je.. plan ikut suka je..hehhe.. tapi kat sana de la head by seorang imam di Vietnam dan isterinya tolong bawak jejalan jugak kt sana..


ketibaan..hehe


Hard Rock Cafe Ho Chi Minh.. very hard to find also..hahah


inside Hard Rock


akhirnya berpijak jua di bumi komunis ni.. peace ;)
Picture baru tentang kehidupan.. giler penuh dengan motor.. beza dengan bumi Malaysia
alamak China market dah nk tutup.. ;(
Jalan masuk ke Cu Ci.. antara tempat penting sejarah Vietnam menentang US
Dengan tentera Viet.. Cu Ci


Memag respect la cara diorg tentang US dulu.. xperlu bom ok!


tunnel
antara trademark Vietnam
Sungai Mekong
My Family


Naik sampan pulak
Saigon Sri Penang ;)



Museum perang
Sporting oo abang sekuriti ni..

Cambodia


Plan ke Cambodia or in Malay spell kemboja ni tanpa dirancang sebenarnya.. Al kisah semasa solat di sebuah masjid di Vietnam pada second day xsalah jumpa tourist dari Malaysia..Bukan pekara aneh la sebenarnya kalau tengok orang Malaysia kat Vietnam ni.. serius ramai.. kalau x ramai pelancong xde la bnyak restaurant yang sajikan makanan ala Malaysia dan kedai2 kain yang jual baju kurung.. nak cari baju kurung lebih senang dari baju vietnam tau!!...


Ok balik ke jumpa tourist Malaysia ni.. diorang asal dari kelantan. Borak la dengan diorng.. sebenarnya diorang ni dalam group jugak redah2 je.. dari Phnom Penh n ke Ho Chi Minh by bus.. x bermalam pon di Ho Chi Minh balik hari tu.. wa.. seronok betul dengar..Saya plak mmg da lama megidam nak explore dengan bas je time melawat negara-negara luar.. adventure cikit.. dan cara tu sebenarnya kita boleh kenal negara tu lebih dekat..


Tetiba je kat hotel mak cadang ke kemboja.. tempoh nk blik pon panjag lagi kang mati kutu lak kt Ho Chi Minh City ni..heheh. dengar cam lawak je tup2 imam tu kata OK dia bleh bawak,,ehehehe.. pucuk dicita ulam mendatang.. but for cambodia we just agreed to stay for only 1 night.. huhu
The place really change my perception of life..
With Mr. Driver.. Hhehe.. pejalanan dari Ho Chi Minh ke Phnom Penh 6 jam je macam Kedah ke KL je
Kemboja suda.. tempat perhentian. Tahnx for this place.. although non muslim restaurant but they let us pray in their clean kitchen.. but everyone looks us with weird face .. ~~
like a dream come true~


oleh kerana bentuk muka bumi yg banyak sungai terpaksa la naik ni nk ke Phnom Penh~ enjoy!

Kanak2 ni la akan sambut anda sebelum naik ferry.. beduyun kanak2 akan megerumuni anda mintak beli makanan yg dijual.. cute smile but the reality is they smile with pain





Naik tut-tut je jalan2 kat sini


Comel je tut2 diorng.. abang ni beli tut2 dengan peluh keringat bekerja di Malaysia tau~ Malaysian must learn from their persistence of work lar

Museum bukti kekejaman regim pol pot


this is the victin clothes.. if u at that in the place at that time... what can u do?? it is nothing

ini bukan menara biasa.. tetapi disini tersimpan beribu tengkorak bukti kejaman pot2.. berjuta penduduk mati! sgat kejam
this link can be refer for further details on pol pot http://en.wikipedia.org/wiki/Khmer_Rouge


Guess what??hehe

my parent and i with imam




makanan di restaurant ni sedap2.. siap ada roti canai lagi!!

this what my taste really is ;)

Roti canai in da house!!hehe


Suasana petang di hadapan hotel.. sangat tenang .. betul2 dihadapan sg mekong


So for conclusion (ceyh de mcm report plak).. i was learned a lots from both trip.. Both place are nice.. the diffrent between two country can be seen clearly actually..  Vietnam is far behind Cambodia interms of development .. poor people can be seen anywhere in cambodia.. rich can be too rich and poor can be too poor.. but from my observation more people in Cambodia can speak in English than Vietnam.. and more international languages were teach in Cambodia than in Vietnam.. The international languages school can be seen anywhere there regardless its in rural or town.... both have pro and cons

For us as foreigner, if we passed Vietnamese immigration as exmple from Viet to Cam or Cam toViet, remember that they will threat us unequally!!..they will ask vietnamese to go first, then cambodian and then the people with tip
 if u want the trip to be faster.. only give them some tip.. really!! for us that cannot be intolerance and we just ignore it and waited till line is really clear.. than whole bus is waited for us..hhahaha

Spent days there thought me a lots life and persistence.. both are nice place.. and i love to explore more (other words 2 been there again la)..

0 comments:

Post a Comment